Атентатите от 11 септември 2001г.


Конспиративни теории за атентатите от 11 септември 2001 г.

Конспиративните теории за атентатите от 11 септември 2001 г. са сбор от няколко конспиративни теории, които подлагат на съмнение официалната версия на американското правителство, и по-специално на администрацията на Буш за терористичните атентати срещу САЩ от 11 септември 2001 г. Скоро след атентатите започват да се разпространяват и популяризират книги, филми и интернет страници, в които се изказват предположения, че отделни членове на правителството на САЩ са знаели за предстоящите атентати, но не са направили нищо за да ги предотвратят, или че атентатите са операция под фалшив флаг, чиято цел е била да се създаде атмосфера, в която да може да се оправдае огромното увеличаване на военния бюджет, нападенията срещу страни от Близкия изток за осигуряване на достъп до петрол и засилването на президентската власт. Много от тези теории са дело на членовете на Движението за истината за 11 септември, зародило се в началото на 2002 г.

Според проучвания на Ню Йорк Таймс и CNN, поне половината от американците не вярват на официалната версия на правителството и считат, че то крие истината от обществеността. Процентът на съмняващите се нараства с всяка изминала година. Дори в световен мащаб няма съгласие и общо становище по въпроса. До ноември 2008 година са създадени повече от 150 000 000 интернет страници, посветени на конспиративните теории за 9/11.

Въпреки че веднага след атаките посоченият за техен организатор Осама бен Ладен отхвърля отговорност за тяхното извръшване впоследствие се появяват видео записи, на които бен Ладен поема отговорност за атаките.Автентичността на тези записи обаче е поставена под съмнение.На страницата на ФБР за бен Ладен атентатите от 11 септември не се споменават. В отговор на запитване по този въпрос представител на ФБР казва, че „ФБР няма категорични и безспорни доказателства, свързващи бен Ладен с атентатите от 11 септември“.

Снимка от спътник, направена на 12 септември 2001 г. на която се вижда дим от все още тлеещите останки на Световния търговски център

Останките от Кулите близнаци, 17 септември 2001

Официална версия

Кота нула снимана от самолет, 23 септември 2001

Атентатите от 11 септември 2001 година са покушения, извършени срещу САЩ от общо 19 терористи от арабски произход, отвлекли 4 самолета „Боинг“. Два от самолетите се врязват в двата най-високи небостъргача (т.нар. Кули близнаци) на Световния търговски център в Манхатън, Ню Йорк в рамките на 18 минути един от друг. За по-малко от два часа и двата небостъргача се сриват до земята, като първи се срутва вторият ударен небостъргач или Южната кула, а 29 минути след нея и Северната. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращ си в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като вероятно пътниците оказват съпротива. По официални статистики броят на загиналите при атентатите е 2973 души, без да се броят 19-те терористи.

Основни положения на конспиративните теории

Постановките на конспиративните теории за атентатите от 11 септември могат да се обобщят в няколко главни направления:

 • Администрацията на Джордж Буш е имала предварителни данни за атентатите.
 • Полет 93 е бил свален от изтребител и на въздушната отбрана на САЩ е било попречено да изпълни задълженията си от висшестоящи командири.
 • Полет 77 не се е разбил в Пентагонa.
 • Кулите близнаци на Световния търговски център и СТЦ 7 от комплекса са разрушени чрез експлозиви, поставени предварително (управляемо взривяване).

Горните твърдения, особено това за управляваното срутване на Световния търговски център, са отхвърлени от Доклада на Националния институт за стандарти и технологии на САЩ. Различни проучвания показват, че болшинството правителствени служители и държавни строителни инженери приемат официалната версия, според която разбилите се самолети и последвалите пожари са причина за срутването, а не експлозиви.

Теория за предварителна информация

Според тази теория правителството на САЩ е разполагало с достатъчно предварителна информация за предотвратяване или поне успешно противодействие на атентатите, но съзнателно не е действало в тази насока. Аргументите в нейна подкрепа според поддържниците ѝ са следните:

 • В своята книга „Хронология на терора“ (The Terror Timeline) независимият журналист Пол Томпсън е събрал репортажи от различни медии, според които правителството на САЩ, ЦРУ и ФБР са получили многобройни предупреждения за предстоящи терористични атаки в САЩ от правителствата и разузнавателните служби на Франция, Германия, Великобритания, Израел, Афганистан, Индия, Египет, Мароко, Русия и други страни.Така например през юни 2001 г. германските тайни служби (BND) предупреждават служители на тайните служби в САЩ: „Терористи от Близкия Изток имат намерение да използват търговски самолети за да нападнат сгради символ на икономическата, военната и политическата мощ на Америка.“
 • На 26 юли 2001 г., CBS News обявява, че министърът на правосъдието на САЩ, Джон Ашкрофт, спира да лети по търговски въздушни линии, поради нови данни и преоценка на опасностите от търговските полети. Ашкрофт заявява пред пресата, че няма представа за причините за това предупреждение. Кметът на Сан Франциско Уили Браун получава предупреждение да избягва пътуването със самолет на 11 септември.
 • В дните преди 11 септември авиокомпании, банки и застрахователни компании, по-късно засегнати от атентатите на 11 септември, закупуват необикновено голям брой права за продажби на акции на по-късна дата.В Доклада на комисията за 11 септември се казва, че лицата извършили тази търговия не са свързани с Ал-Кайда и следователно тази търговия не е счетена за подозрителна от членовете на комисията.Самоличността на тези лица не е оповестена.
 • На 6 август на президента Буш e предоставена нота, озаглавена „Бен Ладен решен да удари в САЩ“.По-късно в показанията си пред Комисията за 11 септември тогавашният съветник по националната сигурност на президента Кондолиза Райс определя това предупреждение като „информация от исторически интерес“. Телевизия MSNBC съобщава на 16 май 2002 г., че президентът Буш е получил планове за война срещу ал Кайда на 9 септември 2001 г.

Теории за отвличането на самолетите

Пътят на отвлечените самолети:
1. (горе) Полет 11 на Американските авиолинии напуска летището в Бостън в 7:59 сутринта. Врязва се в северната кула на Световния търговски център в 8:46 сутринта.
2. (долу) Полет 175 на Ютайтед напуска летището в Бостън в 8:14 сутринта. Врязва се в южната кула в 9:03 сутринта.

Повдигат се съмнения относно официалната версия за отвличането на самолетите от терористите, замесени в атентата. Съмненията според конспираторите са базирани на следните твърдения:

 • Няма доказателства за присъствието на обявените за похитители араби на борда на отвлечените самолети. Техните имена липсват от списъците с пътници.Също така се поставя под съмнение способността на похитителите да пилотират големи пътнически самолети, тъй като нито един от тях не е имал опит в управлението на такива машини.Похитителят-пилот на полет 77 Хани Ханджур е бил определен като „много неопитен пилот“ от негов инструктор на самолет Чесна 172 и едва ли би могъл да изпълни сложните маневри, които полет 77 е направил, за да се блъсне в западното крило на Пентагона.
 • Предполага се, че траекториите на отвлечените самолети са били предварително зададени в бордовите им компютри. Техническите данни на самолета потвърждават тази възможност. Според друга теория, вместо с предварително назначени траектории, самолетите може да са били контролирани с дистанционно управление. Контролиращите може да са се намирали на земята или в друг самолет. Според тази теория един неясен бял обект заснет от видеокамера в небето над Манхатън може да е бил самолетът от който другите два са били управлявани дистационно.В околността на Пентагона също е имало военен самолет, идентифициран като Е-4В Национален център за въздушни операции, приспособен за военни цели Боинг 747-200, участващ във военните учения на същия ден.
 • Смята се също, че през 2001 година не е било възможно да се правят обаждания от мобилни телефони на височината, на която са летели пътническите самолети и че е възможно обажданията да са фалшифицирани посредством компютърна програма, позволяваща пресъздаване на гласа на даден човек.
 • На 23 септември 2001 г. BBC и Daily Telegraph съобщават, че някои от посочените за похитители са живи.Обясннието, дадено впоследствие за тези съобщения е, че става дума за „сгрешена самоличност“.

Аргументи за предумишлено възпрепятстване на въздушната отбрана

Съществуват теории, че правителствени лица съзнателно са попречили на Военно-въздушните сили на САЩ да предотвратят атаките:

 • През юни 2001 г. е променен протоколът за прехващане на самолети, отклонили се от курса си или нарушили въздушното пространство на САЩ, като пълномощията за взимане на решение за изпращане на изтребители-прехващачи във въздуха са прехвърлени директно на министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд.
 • Самолетите, ударили Кулите близнаци и Пентагона е трябвало да бъдат прехванати от изтребители минути след като са се отклонили от курса си. За дванадесетте месеца преди 11 септември 2001 г. това се е случвало 67 пъти. Според привържениците на алтернативните теории, прехващането умишлено не е направено. За 11 септември са били насрочени няколко военновъздушни учения, някои от които включващи сценарии с отвлечени самолети катастрофиращи в сгради.Това е усложнило обстановката и увеличило объркването.
 • Министърът на транспорта Норман Минета в своите показания пред Комисията за атентатите от 11 септември заявява, че вицепрезидентът Дик Чейни е бил уведомен в бункера на Белия дом за приближаващ към Пентагона самолет и е бил запитан дали заповедта е все още валидна, на което вицепрезидентът ядосано отговорил, че заповедта все още е валидна.Според Комисията за атентатите от 11 септември заповедта за сваляне на пътнически самолети е дадена 55 минути след като е бил ударен Пентагона, а според алтернативните теории заповедта за която е говорил Чейни е била да не се сваля самолета.
 • Членовете на Комисията за 11 септември са обсъждали вариант да предадат на прокурор свидетелите (сред които и Ричард Майърс, началник на генералния щаб) по провала на въздушната отбрана заради противоречия в свидетелските им показания, но са решили да не го правят.
 • Нито един член на Федералната агенция по авиация, НОРАД, ВВС на САЩ, ЦРУ, ФБР, нито на която и да е друга правителствена агенция или частна фирма не е наказан или понижен заради провала на отбраната на САЩ на 11 септември 2001 г.

Теории за катастрофата на полет 93

Мястото, където според правителството се е разбил полет 93

Полет 93 на Юнайтед е домашен полет от Ню Джърси до Сан Франциско. Според официалните теории след около 40 минути полет самолетът е бил превзет от 4 ислямски терористи. Според Комисията за разследване на атентатите от 11 септември полет 93 е катастрофирал близо до гр. Шанксвил, Пенсилвания в резултат на бунт на пътниците, които се опитват да обезвредят терористите.

Според една от конспиративните теории полет 93 е свален от изтребител. Идеята е лансирана от Дейвид Рей Грифин в неговата книга „Новият Пърл Харбър“ (The New Pearl Harbor). Като доказателство за това се сочи разпръснатостта на отломките на голяма територия. Част от двигател с тегло половин тон е намерено на километър и половина от мястото на катастрофата, а други отломки са намерени на разстояние до 14 км от местопроизшествието. На снимките от мястото на катастрофата не могат да се различат останки от голям пътнически самолет.

Има 3 минути разлика и в часа, когато се е разбил самолетът. Според Комисията за 11 септември полет 93 се е разбил в 10:03 ч, но данни от сеизмографи показват удар в 10:06 ч.

Има и теория, разпространявана най-вече от популярния интернет филм Loose Change, според която полет 93 всъщност е кацнал в Кливлънд, Охайо, а останките в Пенсилвания са от друг самолет, с който полет 93 е бил заменен. Тази теория се основава на ранен репортаж за кацане на полет 93 публикуван в местен вестник, който по-късно е бил оттеглен с аргумента, че е неточен.

Съмнения за катастрофата в Пентагона

Пентагонът след рухването на външната стена, 11 септември 2001

Пентагонът преди рухването на външната стена, 11 септември 2001

Липсата на останки от опашката, крилата, двигателите, багажа и телата на пътниците на мястото на сблъсъка на самолета с Пентагонa кара някои изследователи да оспорят твърдението на правителството, че там се е разбил Боинг 757, полет 77 на Американските авиолинии. ФБР конфискува записите от камерите във и около Пентагона минути след катастрофата под предлогстрога секретност и досега те не са направени обществено достояние. Това е достатъчно условие за някои хора да заявят, че липсва каквото и да е доказателство за сблъсък на полет 77 с Пентагона. Малкият размер на дупката в Пентагона, както и дълбочината на поражението (до третия пръстен) води до предположения за възможно използване на крилата ракета или на малък разузнавателен самолет (напр. Global Hawk или A-3 Sky Warrior). От друга страна много очевидци твърдят, че са видели Боинг 757 на Американските авиолинии да прелита над главите им и/или да се блъска в Пентагона.

През юни 2007 г. изследователят Калъм Дъглас от организацията „Пилоти за истината за 11 септември“ представя анализ, основаващ се на черната кутия на полет 77. Установени са разлики между данните от нея и официалната версия за траекторията на самолета.

Западното крило на Пентагона, което е ударено на 11 септември е било подложено на ремонт по същото време, поради което броят на персонала е бил намален, а кабинетите на министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд и генералите от генералния щаб са се намирали в противоположната страна на сградата.

Теории за срутването на кулите близнаци

Голямото количество черен пушек се посочва като довод за сравнитлено ниската интензивност на пожарите в кулите

Срутването на Кулите близнаци става вследствие на терористичните атаки от 11 септември 2001 година. Във всяка от кулите се врязва по един самолет, отвлечен от терористите. Южната кула се срутва в 9:59 сутринта, по-малко от час след удара, след което същата участ постига и Северната кула, в 10:28 сутринта. Вследствие на това са убити 2 753 човека, включително 157-те пътници в двата самолета. В 5:20 следобяд съседната кула 7 (WTC7) също се срива до земята.

Според Националния институт за стандарти и технологии (НИСТ), пожарът в кулите е причинил отслабване на стоманената носеща структура, вследствие на което горните етажи на небостъргачите са поддали, а долните етажи не са могли да удържат на натиска и тежестта.Докладът на НИСТ описва обстоятелствата довели до началото на срутванията, след което според НИСТ пълното срутване е било неизбежно.

Една от конспиративните теории за срутването на кулите е изложена в книгата на журналиста Тиери Мейсан „11 септември 2001 година. Чудовищната лъжа“, както и в „9/11 и Американската империя: Интелектуалците не мълчат“ на професора по теология и философия Дейвид Рей Грифин. Американският физик Стивън Джонс през 2005 година също изнася своите аргументи в подкрепа на тази теория.Вследствие на тези си изследвания той е принуден да напусне университета в който работи и да приеме ранно пенсиониране.

Разположение на кулите 1, 2 и 7 (WTC1, WTC2 и WTC7) и посоката на врязване на самолетите

Кулите близнаци са били планирани да устоят на сблъсъци с Боинг 707, най-големият пътнически самолет за своето време, голям почти колкото Боинг 767 (каквито са самолетите на полет 11 и полет 175). Преди, а и след 11 септември 2001 година небостъргачи със стоманена конструкция не са се срутвали вследствие на пожар. През 1945 година в Емпайър Стейт Билдинг се врязва бомбардировач. Сградата не се срутва. През 1988 небостъргач на 62 етажа в Лос Анджелис гори в продължение на 3 часа, пожарът се разпространява на 4 етажа, но сградата не пада. През 1991 38-етажен небостъргач във Филаделфия гори в продължение на 19 часа, пожарът унищожава 8 етажа, но сградата продължава да стои. През 2004 година здание на 56 етажа във Венецуела гори 17 часа, 26 етажа са унищожени, но зданието не пада. През 2005 г. в Мадрид хотел Уиндзор гори 24 часа, напълно са унищожени 10 етажа, горната част на сградата се разрушава, но долната остава. За сравнение Кулите близнаци се разпадат на прах след като са горели съответно само 56 и 102 минути.

Вследствие на изложените по-горе становища, заключението на конспиративните теории за срутването на Кулите близнаци е, че те са били разрушени в резултат на детониране на експлозиви, поставени предварително в сградите. В подкрепа на тази тяхна хипотеза се изтъкват следните аргументи:

 • Времето, за което Кулите падат е близко до времето за свободно падане на тяло (в случая около 10 секунди). Долните етажи е трябвало да окажат съпротива и да спрат, забавят или отклонят падането на горните етажи, но в действителност това не се случва.
 • Симетричността на срутванията т.е. напълно вертикалното и едновременно срутване от всички страни по отношение на вертикалната ос е характерно само за управляемото срутване с експлозиви. Задачата на хората, които се занимават с това изкуство е да причинят колкото се може по-малко поражения на съседни сгради. Има вероятност самолетите да са отрязали няколко от носещите колони, но изледователите от групата за алтернативни теории считат, че е много малко вероятно, почти невъзможно те да са били едновременно нагряти до такава висока температура, че да не могат да носят товара си. Дори самите архитекти на тези сгради са имали чувството, че сградите ще устоят, тъй като са изчислени да устояват земетресения, урагани и други бедствия.
 • Краткотрайността на пожарите (56 и 104 минути съответно), липсата на достатъчно кислород и фактът, че керосинът от самолетите е изгорял за броени минути след удара според последователите на конспиративните теории показва, че не е достигната необходимата температура, застрашаваща здравината на стоманените колони. Според Доклада на Националния институт за стандарти и технологии на САЩ пожарите са отслабили стоманената конструкция и са предизвикали срутване.
 • Внезапността на срутванията се посочва като друга причина за наличие на експлозиви. Сградите започват да се срутват бързо и изведнъж, като струи от пушек и прах са изхвърляни на многобройни места от всички страни на сградата няколко етажа под линията на пулверизация.
 • Пулверизирането на бетона е друга спорна точка на изследванията. За превръщането на големи количества бетон във фин прах, който се разстила като облак над долен Манхатън и от чието вдишване впоследствие страдат спасителните работници, е била нужна енергия много по-голяма от тази, освободена от падането на сградите под действието на гравитацията.Горната част на Южната кула е започнала да пада настрани, но малко след това блокът от горни етажи е пулверизиран.
 • Изхвърлянето на отломки на десетки метри разстояние според любителите на заговори също е необяснимо. Стоманени греди са изхвърлени с такава сила, че са се забили в съседни сгради.Срутване само под силата на тежестта не може да предостави енергия и механизъм за обяснение на това явление. Също така интересно е, че всички отломки от стоманените греди са големи не повече от половин метър.
 • Наблюдаването на изтичане на разтопен метал (най-вероятно течно желязо) от Южната кула минути преди тя да се срути остава необяснено.
 • Наличието на втечнена стомана под развалините е друг факт ненамерил отговор засега.НИСТ признава, че пожарите не са били достатъчно горещи, за да могат да разтопят стоманата, но не изключва възможността това да е разтопен алуминий.
 • Пълното срутване – според изчисленията на инженера Гордън Рос, блокът от горни етажи, който е поддал, не е имал достатъчен импулс, за да унищожи напълно небостъргачите, т.е. срутването е трябвало да бъде ограничено или прекратено. Всъщност от сградите не остава почти нищо.
 • Има неимоверно много свидетелски показания за експлозии в Кулите, включително от пожарникари и журналисти.Някои от тях твърдят, че е имало експлозии в подземието на сградите преди те да започнат да падат.

Кметът на Ню Йорк Руди Джулиани заявява пред телевизия ABC, че е бил уведомен, че се очаква Южната кула да се срути. Независими изследователи с право задават въпроса дали източникът на информация на Джулиани не е бил свързан с операцията за управляемото срутване тъй като никога преди това пожар не е водел до пълното и катастрофално срутване на небостъргач със стоманена конструкция. Поради този именно факт пожарникарите не са се поколебали да влязат в сградите и да извършват спасителни работи.

Братът на Джордж У. Буш, Марвин Буш и техният братовчед Уирт Уокър III са били директори в компанията Секюраком (Сратесек), която е осигурявала охрана за Световния търговски център до самия ден на атентатите. В седмиците преди 11 септември в Кулите е имало ремонтни работи, изключван е електрическият ток и специално обучените кучета за търсене на експлозиви са били извеждани от сградата. Компанията също така е охранявала международните летища, откъдето са излетели полети 77, 175 и 93.

Служители на Федералната агенция за борба с извънредни ситуации са имали насрочено учение в Ню Йорк на 12 септември 2001 г. и на 11 септември са били там, което е позволило веднага да поемат управлението на „кота нула“.

През 2006 г. Джордж У. Буш заявява, че при разпит на Кхалид Шейх Мохамед (обявен за ръководител и организатор на атентатите от 11 септември) е получена информация, според която е било планирано експлозивите в небостъргачите да бъдат поставени на достатъчно високо ниво така че хората в капана на пожарите да не могат да се спасят. Това изявление се разглежда като непряко признание, че в небостъргачите са били поставени експлозиви.

През юни 2008 сенаторът на Аризона Керън Джонсън внася официално писмо в кабинета на сенатора Джон Маккейн с молба да се срещне с група професионалисти, с които да дискутира събитията от 11 септември 2001. Тя също така произнася реч в Сената на Аризона с което показва подкрепа на конспиративните теории и по-специално на управляваното срутване на Кулите. В тази се реч тя заявява:

„Не трябва да прегръщате всяка теория за 11 септември. Всъщност съществуват такива, които трябва да бъдят отхвърлени незабавно. Но ако както тези учени, архитекти и инженери вярвате, че сградите са съборени с управляемо взривяване и предварително поставяне на експлозиви, трябва да се съгласите, че имаме нужда от ново разследване… Аз мисля, че най-жестоката атака на американска земя и в американската история заслужава и най-доброто възможно разследване.“

Теория за срутването на СТЦ 7

СТЦ 7 на фона на унищожаването на СТЦ 1

В 17.20 ч. на 11 септември 2001 година 47-етажната сграда със стоманено-бетонна конструкция на Световния търговски център 7 се срутва напълно, симетрично и в основата си. Срутването трае 6.6 секунди и привържениците на конспиративните теории го считат за класически пример на предварително подготвено управляемо срутване. Националният институт по стандарти и технологии посочва СТЦ 7 като първият случай на срутване на небостъргач вследстиве на пожар.

В сградата са се намирали основно офиси на няколко инвестиционни и застрахователни фирми, но малка част е заемана от тези на Секретната служба на САЩ, Службата за вътрешните доходи, Централното разузнавателно управление и Министерството на отбраната.

СТЦ7 не е ударен от самолет, а само от отломки, изхвърлени при срутването на СТЦ 1 и СТЦ 2, които са се намирали на 150 м разстояние. Отломките причиняват пожар, който продължава 7 часа, но с огъня не се води продължителна и упорита борба поради ограничеността му. Сградата е евакуирана, около нея се установява периметър в очакване на срутването, а репортерката на BBC Джейн Стендли съобщава в ефир за срутването ѝ около 20 минути преди то да се случи.В отговор на запитване от BBC заявяват, че много други телевизионни станции са споменавали в новините, че падането на СТЦ7 е неизбежно и че BBC вече не притежава оригиналните кадри от предаването на 11 септември 2001 г.

Собственик на СТЦ 7 е Лари Силвърстийн, който няколко месеца преди това взима под наем и Кулите близнаци. В интервю за американската обществена телевизия през 2002 г. той казва, че е било взето решение сградата да бъде „дръпната“ (pull it).Силвърстийн по-късно обяснява, че е имал предвид пожарникарите да бъдат „издърпани“, а не сградата, макар че пожарникари по това време в сградата не е имало.

Американският физик Стивън Джонс счита, че наличието на сяра, много високи температури в продължение на дни, както и на разтопен метал в развалините на СТЦ 7 говори за използването на взривни вещества и управляемо срутване.В същото време професорът по металургия Ричард Сисън уверява, че сярата е от гипсовото покритие на стените. Хюго Бахман и Йорг Шнайдер, професори от Швейцарския технологичен институт считат, че сградата е съборена умишлено с предварителна подготовка. Техните заключения са базирани на задълбоченото изследване на малкото запазени видеозаписи.

Националният институт по стандарти и технологии започва разследване по срутването на СТЦ7 през 2002 година и излиза със заключение едва през август 2008 година. Закъснението се обяснява със сложността на компютърния модел и с допълнителната инфрормация, получена по-късно. Това закъснение поражда подозрения, че НИСТ всъщност не са могли да установят истинската причина за срутването. Според заключението, причината за срутването на сградата са пожарите – те водят най-напред до разрушаването на 13-и етаж и заедно с това на много важна колона, наречена колона 79, след което цялостното срутване е било неизбежно.Почти веднага след излизането на доклада на Националния институт по стандарти и технологии група от архитекти, учени и инженери публикува отговор, в който оспорва и опровергава много точки от официалното становище. На 20 ноември 2008 година Националният институт по стандарти и технологии публикува окончателния си доклад като съсредоточава вниманието си изключително на разрушената колона 79.

Поддържниците на конспиративната теория смятат, че е възможно операцията по унищожаването на Кулите близнаци да е била ръководена именно от СТЦ 7 и с цел унищожаване на доказателства да се е налагало срутването на цялата сграда.

Теории за потулване и унищожаване на доказателства

Привържениците на теориите за заговор твърдят, че се наблюдават определени закономерности в поведението на официалните лица, занимавали се с разследването на атаките от 11 септември 2001 година и че има умишлено укриване и унищожаване на важни веществени доказателства.

Изчезването на черните кутии

Според Доклада на комисията за 11 септември черните кутии от самолетите (полет 11 и 175), блъснали се в Кулите близнаци не са намерени.Обаче според работниците Майкъл Белоне и Никола ДеМаси, участвали активно в почистването на останките от Световния търговски център, три от четирите черни кутии са намерени, след което са били прибрани от служители на ФБР.Говорителят на Националния борд за транспортна безопасност Тед Лопаткиевич казва, че не знае за друг случай на вътрешен полет, при който да не са намерени черните кутии на катастрофиралите самолети.Черните кутии от полети 77 и 93 са открити, но според ФБР са силно повредени и деформирани.

Претопяване на металните колони

Под ръководството на кмета на Ню Йорк Руди Джулиани останките на стоманените колони, изграждащи ядрата на Кулите близнаци, както и тези от СТЦ7, са изпратени веднага за претопяване.

Унищожаване на записи

Касети със записи на интервюта със самолетни диспечери, отговорни за въздушния трафик на 11 септември са умишлено унищожени.

ФБР конфискува записите от камерите за сигурност, разположени около Пентагона минути след сблъсъка и отказва да ги покаже. Под натиска на обществеността са пуснати 5 кадъра, но поради лошото им качество и това че са случайно подбрани, те не позволяват да се определи какъв точно самолет се е блъснал в Пентагона. На кадрите не се вижда никакъв самолет, само огнено кълбо.

Анализи на поведението на Джордж У. Буш

На 7 септември 2001 г. братът на Джордж У. Буш, губернаторът на Флорида Джеб Буш свиква националната гвардия в случай на нужда за борба с безредици или природни бедствия.

На сутринта на 11 септември 2001 г. президентът Джордж У. Буш пристига в основното училище в Сарасота, Флорида, където е имал предварително уговорена среща с ученици. Още преди да влезе в училището, той е уведомен за първия самолет, разбил се в Световния търговски център. Президентът чете книжката „Козлето“ заедно с учениците, когато началникът на кабинета Андрю Кард му прошепва на ухото, че втори самолет се е разбил в Южната кула. Буш продължава мълчаливо да следи четенето на детската книжка в продължение на още седем минути. През това време никой не прави опит да го евакуира. Този факт се тълкува от тези, които вярват в заговор, че Буш и ръководителят на неговата охрана са знаели за атентатите предварително и са знаели, че президентът не се намира в опасност.Официалното обяснение за поведението на Буш е, че той е искал да покаже сила и спокойствие (знаейки, че е пред камери), да не се поддава на паниката и да не уплаши децата с бързо напускане на класната стая.

Джордж У. Буш в началното училищеЕма Е. Букър в Сарасота, Флорида, сутринта на 11 септември 2001 г.

На 13 септември се съобщава, че след излитането на президентския самолет, по телефона са отправени заплахи към президента. Според някои автори, достъпът до този телефон е кодиран и с него могат да се свържат само членове на правителството или доверени хора, на които е даден кода. Това според тези автори увеличава вероятността историята за заплаха да е измислена, за да бъде оправдан факта, че Буш не се връща веднага във Вашингтон.

В края на 2001 г. и началото на 2002 г. Буш заявява, че е видял сблъсъка на първия самолет в СТЦ по телевизията в основното училище във Флорида.Той нарича атентатите от 11 септември „Пърл Харбър на 21 век“.

Джордж Буш неохотно назначава комисия за разследването на атентатите от 11 септември едва 411 дни след събитията поради обществен натиск, като предлага Хенри Кисинджър за неин председател и бюджет от $3 милиона, по-малко дори от бюджета за разследване на скандала с Моника Люински. Кисинджър се отказва след среща с роднини на загинали при атентатите и за редактор на Доклада на комисията за 11 септември е назначен свързаният с администрацията на Буш Филип Зеликоу.През 1998 г. Зеликоу пише статия, в която се говори за възможно бъдещо „терористично събитие“.Буш се съгласява да даде показания пред Комисията за 11 септември, но при условие, че ще го направи в Белия дом заедно и едновременно с вицепрезидента Чейни и без водене на записки.

Възможни мотиви

Pax Americana

Професор Дейвид Рей Грифин, виден представител на Движението за истината за 11 септември, твърди, че глобален Pax Americana (от латински – американски мир, по аналогия с Pax Romana по време на Римската империя) е мечта на много от членовете на администрацията на Буш. Тази мечта за първи път е изразена в доклада на Пол Улфовиц Defense Planning Guidance през 1992 г., изготвен за тогавашния министър на отбраната Дик Чейни и последван от Проект за новия американски век (Rebuilding America’s Defenses: Strategies, Forces, and Resources For a New Century (2000)). Тези документи са всъщност план за дълготрайна американска глобална хегемония. В своята лекция 11 септември: митът и реалността  Грифин казва:

За постигането на тази цел (глобалната американска хегемония) са необходими четири неща:

 1. Придобиване на контрол върху световния петрол, особено в Централна Азия и Близкия изток, а администрацията на Буш/Чейни дойде на власт с планове за нападение срещу Ирак и Афганистан
 2. Технологичната трансформация на военните, в която воденето на бой от космоса ще стане централно.
 3. Огромно увеличаване на бюджета за отбрана, за да се финансират войните и въоръжаването в космоса.
 4. Промяна на доктрината за предварителен удар, така че Америка да може да напада други страни дори те да не представляват непосредствена опасност.

Тези четири елемента изискват събитие, което да подготви американското общество за изпълняването на горната имперска политика.

Нов световен ред

В Rebuilding America’s Defenses, доклад, предвиждащ установяване на световна военна доминация на САЩ, написан през септември 2000 г. от членове и сътрудници на Проекта за новия американски век (организация, чиито членове включват Дик Чейни, Доналд Ръмсфелд, Джеб Буш, Пол Улфовиц, Джон Болтън, Залмей Кхалилзад, Луис Либи и др.), е изказано следното предвиждане:

„Въпреки че процесът на трансформация носи революционна промяна, е вероятно той да бъде дълъг при отсъствието на някакво унищожително и ускоряващо го събитие – като нов Пърл Харбър.“

След събитието Буш нарича атаките от 11 септември 2001 година именно „Новият Пърл Харбър“.

От определени среди се лансира идеята, че съществува „правителство в сянка“, което контролира Белия дом и регулира двете основни политически партии в САЩ. Според тези определени среди това правителство също така контролира официалните медии и най-крупните корпорации в света.Идеята на поддържниците на тази теория е, че това „правителство в сянка“ е образувано много отдавна и се състои от същата група хора, която през 1913 година създава Федералния резерв, след това организира и подкрепя Болшевишката революция от 1917 година в Русия и най-накрая спомага за издигането на власт на нацистката партия в Германия. В този смисъл действията на местна почва на администрацията на Буш след 11 септември 2001 се разглеждат като аналогични на действията на нациската партия в Германия след запалването на Райхстага.

Някои смятат, че войната в Афганистан е била планирана преди атаките от 11 септемврии че е възможно кръгове с интерес в наркотрафика да са насърчили нападението над Афганистан, тъй като правителството на талибаните забранява производството на опиум, а скоро след нахлуването на войските на САЩ то е възстановено и процъфтява. BBC съобщава на 18 септември 2001 година, че официални кръгове в Пакистан са били информирани от висшестоящи кръгове в САЩ, че военните действия в Афганистан ще започнат в средата на октомври.MSNBC съобщава на 16 май 2002 година, че президентът Джордж Буш е получил плановете за нападение над Ал-Каида на 9 септември 2001.

Колкото до войната в Ирак от 2003 година, приближени на Буш признават, че още с встъпването си в длъжност той е търсел начин да нападне Ирак и че главният мотив е бил петролът.

Финансови интриги

Строителният магнат Лари Силвърстийн спечелва на търг Кулите близнаци за срок на лизинг от 99 г. през юли 2001 г. и ги застрахова срещу терористични атаки, застраховка, която не са имали преди това. Застрахователните компании сред срутването на кулите му изплащат 7 милиарда долара и той прави голяма печалба понеже заявява, че двете катастрофи са два отделни терористични акта.

Твърди се, че небостъргачите са работели на загуба, защото много от офисите са били празни. Отделно колоните е трябвало да бъдат почистени от азбеста, който са натрупали, операция, която е щяла да бъде много трудна и много скъпа. Законното събаряне на небостъргачите също е щяло да бъде изключително скъпо.

На 10 септември 2001 г. министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд казва на специална пресконференция, че от сметките на Пантагона липсват $ 2.3 трилиона.Поради атентатие на следващия ден на тази информация не е обърнато особено внимение.

На 16 септември 2001 г. директорката на американската Агенция за опазване на околната среда Кристин Скот Уитмън обявява въздуха в Манхатън за безопасен под натиска от Белия дом. В момента има заведени много дела срещу правителството, защото голям брой хора са се разболели от токсичността на въздуха, който са дишали в този период.

Паралел с някои исторически прецеденти

Следните исторически прецеденти са посочвани като примери за тероризъм от страна на дадено правителство и власт спрямо собствения народ като впоследствие са приписани на политическите им противници:

 • 47 г.: Пожарът в Рим. Подозира се, че император Нерон може да е подпалил града, (за да си осигури пространство за построяване на новия дворец; за вдъхновение при съчиняването на музиката си). Пожарът е приписан на християните и те са подложение на преследвания и гонения от властите.
 • 1898 г.: Потопяването на американския военен кораб Мейн в пристанището на Хавана е повод за започването на Испано-американската война. До днес не са известни със сигурност причините за потъване на кораба, но реакцията на американското правителство е директно обвинение към испанските власти, последвано от обявяване на война. Лозунгът „Помнете Мейн“ е основен мотив на войната.
 • 1933 г.: Пожарът в Райхстага дава възможност на Адолф Хитлер да установи закони, противоречащи на германската конституция и даващи му диктаторски пълномощия. За подпалването са обвинени група комунисти, между които и няколко българи, успешно защитили се по време на делото. Съществуват конспиративни теории, че зад пожара стоят функционери на Националсоциалистическата партия.
 • 1939 г.: Операция Химлер. Затворници са облечени като полски войници и убити от германците, давайки претекст за началото на Втората световна война.
 • 1941 г.: Японската атака срещу Пърл Харбър. Твърди се, че президентът Франклин Рузвелт е знаел за готвеното нападение, но не е предупредил командира на Пърл Харбър, защото е искал САЩ да влязат във Втората световна война
 • 1953 г.: Операция Аякс на ЦРУ в подкрепа на преврат в Иран
 • 1954-1982 г.: Операция Гладио, серия от терористични актове под фалшив флаг осъществени в Италия и Западна Европа
 • 1962 г.: Президентът Джон Кенеди отказва да упълномощи изпълняването на Операция Нортуудс, предложена му от началника на генералния щаб на САЩ Лаймън Лемницър и предвиждаща извършването на терористични атентати на територията на САЩ и над Куба, включително взривяване на самолети и кораби, с цел да бъдат обвинени кубинците, което би дало претекст за нахлуване в Куба.
 • 1964 г.: Инцидентът в залива Тонкин. Американски военни твърдят, че са нападнати от северновиетнамски катери. Впоследствие това твърдение е поставено под съмнение. Начало на войната във Виетнам.
 • 1990 г.: Подпалването на Партийния дом в София. Партийният дом на БКП в София е подпален на 26 август 1990 „след предупреждение на Пламен Станчев – член на движение „Инициатива за гражданско недоволство“, че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се махне петолъчката – символ на чужда държава“. В 23 ч. вечерта в сградата изведнъж лумват пожари в помещения от първия до четвъртия етаж. Унищожени са архиви и имущество в 94 помещения. Разследването установява, че нахлуването, палежът и разграбването са извършени „стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти“. От участниците на площада, наблюдавали този щурм на сградата са изразени съмнения, че сградата е подпалена от сили на БСП, с цел да се унищожат архиви, а щурмът и разграбването са инсценирани от добре подготвени подстрекатели. Разследването не създава обвинителен акт срещу „екзалтираните екстремисти“, нито открива подстрекателите и причините както за лесния достъп в сградата, така и за наличието на туби с бензин и други запалителни смеси в Партийния дом. Остава неясно и бездействието на органите по сигурността от МВР, намиращи се в близост. След изтичането на законовия срок за разследване, работата по делото се прекратява като е „Приключено по давност“.
 • 1995 г.: Атентатът в Оклахома Сити. Подозира се, че експлозивите в камиона, паркиран пред федералната сграда Мъра не са били достатъчни, за да окажат такива големи щети, т.е. че в сградата са били поставени предварително експлозиви. Атентатът дава възможност на президента Бил Клинтън да заглуши нападките на контролирания от републиканците Конгрес срещу федералното правителство и да подпише закон срещу тероризма, увеличаващ пълномощията на правителството да събира информация за американските граждани.

Последици

Патриотичният акт и атаките с антракс

На 16 септември 2001 г. администрацията на Буш предлага на Конгреса за приемане т.нар. Патриотичен акт, който силно ограничава правата и свободите на американските граждани и разширява правата на ФБР по подслушването и следенето по интернет. За много хора този закон е в нарушение на четвъртата поправка на конституцията. Счита се, че не може този закон да е бил изготвен в отговор на събитията от 11 септември поради краткия срок.След гласуване на закона от Сената, Буш го подписва на 26 октомври 2001 г.

Бързото приемане на закона се подпомага и от засилената атмосфера на страх, създадена от атаките с антракс между 18 септември и 9 октомври 2001 г. срещу видни членове на Сената. Досега никой не е обвинен и осъден за атаките с антракс, но се твърди, че щамът антракс използван за атаките е произведен в САЩ.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s