Десетте най-популярни “теории на конспирацията”


Елекронното издание на „Икономист“ подреди своя класация на десетте най-популярни “теории на конспирацията” чрез търсачката Google.
Очевидната истина понякога може да се види трудно. „Икономист“ класира на електронната си страница 10-те най-популярни конспиративни теории, в които хората вярват, че са истински. Миналата седмица Мохамед ал Файед заяви пред британското следствие, че смъртта на Даяна, принцесата на Уелс, и неговия син Доди, е причинена от конспирация, в която участват кралското семейство, тайните служби и правителството в Лондон. (След това тайните служби отрекоха -бел.ред). Освен това той нарече принцът на Уелс нацист, който може да бъде кръстен на Франкенщайн. Всъщност, съдът смята, че двойката е станала жертва на пияния им шофьор.
Най-често интерес сред публиката предизвикват и теориите за атентатите от 11 септември. Американците са заинтригувани и от други медийни истории – като жив ли е Елвис и мисията на Аполо.
Първото място в класацията за най-популярните теории на конспирацията, се държи от атентатите на 11 септември в САЩ. Тогава американското правителство е знаело, че терористите са планирали атака, но въпреки това позволило плановете да се реализират, за да оправдаят различните войни на САЩ зад граница.
Втората по популярност теория на конспирацията е тази, че американското правителство е прикрило данни за съществуването на извънземни. Тези доказатества за живот извън Земята се съхраняват в далечна въздушна база в Невада, популярна като Област 51.
Кралят на рокендрола – Елвис Пресли, е инсценирал собствената си смърт, за да избяга от славата, гласи следващата мистерия.
Фалшива била и мисията на Аполо на Луната, измислена пак от американското правителство, за да се справи с пропагандата на Съветския съюз по време на Студената война.
Шекспир не е съществувал. Авторът на пиесите от времето на кралица Елизабет, всъщност е графът на Оксфорд, Кристофър Марлоу, самата кралица или някой друг.
Романът „Шифърът на Леонардо“ се нарежда на шесто място.
Хората смятат, че Исус Христос се е оженил за Мария Магдалена и благодарение на рицарите тамплиери, тяхното родословие е продължено и до днес.
Хуманоиди, които наподобяват влечуги и най-вероятно идват от Космоса, всъщност управляват тайно света.
Битува схващането, че вирусът на СПИН е създаден от човека по невнимание и нарочно е разпространен.
В убийството на президента Кенеди са замесени мафията и Мерилин Монро, освен някакъв самотен човек, който стрелял срещу него.
На последно, 10-то място, в своеобразната класация е конспирацията около смърттта на принцеса Даяна, за която се смята, че е убита от тайните служби в съучастие с британското кралско семейство

Първа конспирация: 11 септември 2001 г.
Едно тъжно събитие, след което тръгна прословутата война на САЩ срещу тероризма. Официалното становище на американското правителство е, че атаките срещу двата небостъргача близнаци в Ню Йорк са планирани, подготвени и изпълнени от терористичната групировка Ал-Кайда.

Теориите около атаките срещу Световният Търговски Център изглеждат почти безкрайни, но на някои от тях трябва да се обърне внимание.

Най-много привърженици има теорията, според която администрацията по това време е знаела за готвените удари, но не е успяла да направи нищо по-въпроса.

Други конспиратори допълват горната теза с това, че САЩ допуснали да се отнеме живота на 3 000 жертви, за да могат да започнат военна кампания в Близкия Изток.

Според „Движение за истината за 9/11″ единичен самолет и горивото в резервоарите му не биха могли да срутят, която и да е от двете кулите, а Боингът предназначен да унищожи Пентагона, всъщност не го е ударил.

Те се позовават на видео, в което се вижда как на ниските етажи на сградите излизат облаци дим, което според тях е индикация за предварително поставени бомби.

Според тях точно на този ден много от самолетите, които пазят американското въздушно пространство са били или в почивка, или на упражнения.

Очевидци, сред които полицаи, пожарникари и хора, които по това време са били в сградите, твърдят, че са чули експлозии на ниските нива, дори на сутерена. Те са се случили преди двата самолета да се врежат в кулите.

Както и в други случаи, правителството отрича всичко, което е извън официалното становище, но множество въпроси оставят без отговор.
9-11 crash different camera angles!

Втора конспирация: Убийството на Джон Кенеди
35-тия президент на САЩ е застрелян на 22.11.1963 г. в Далас, Тексас официално от Харви Осуалд. След десетмесечно разследване т.нар „Комисия Уорън“ решава, че убиецът е действал сам.

Последвалата повторна експертиза между 1976 и 1979 г. заключва, че заговор срещу президента е имало и той не е дело само на Осуалд. Самият Харви е застрелян в затвора от полицая Джак Руби 2 дни след покушението.

Появилите се по-късно материали, като любителският филм документирал смъртта на Джон Кенеди, показват, че освен изстрела на Харви Осуалд е имало поне още три изстрела.

Видеото доказва също, че поне един от изстрелите е дошъл от различна посока спрямо местоположението на набеденият за убиец Осуалд. Тези твърдения са подкрепени и от други очевидци под клетва.

Убийството на Кенеди все още е в основата на различни спекулации и много различни теории, но нито една от тях не е била доказана.
Друга специална комисия е създадена през 1976 г. с цел да разследва убийствата на Кенеди и Мартин Лутър Кинг. Тя излиза със заключението, че смъртта на президента е резултат на конспирация, която не е обвързана нито със СССР, нито с Китай, нито с Куба. В последните години се поставят под съмнение доказателствата, които тя е използвала.
John F. Kennedy Assassination

Трета конспирация: Разбилите се НЛО в Розуел през 1947 г.
Една от най-известните конспиративни теории е относно инцидента в Розуел, САЩ на 7 юли 1947 г. Единственото сигурно е, че там наистина нещо се е разбило на тази дата.

В първите часове след инцидента американската армия потвърждава, че е катастрофирала летяща чиния, но почти веднага официалната версия е променена на разбил се метеорологичен балон.

Местният вестник публикува неясна снимка на устройството. Очевидци твърдят, че в околността са намерени части метално фолио с неизвестен произход. В последните години хората присъствали на катастрофата твърдят, че са видели горящ предмет в небето, военно учение и дори извънземни. Военният патолог Глен Денис разказва, че е правил аутопсия на извънземно.

Според официалната версия от 1995 г., разбитият предмет в Розуел е бил част от таен военен проект на име „Могул“, в който са изпробвани балони на голяма височина за улавяне на звуковите вълни от съветските ядрени бомби използвани при тестове.
Втори доклад от 1997 г. обяснява наличието на извънземни тела около мястото на инцидента. Според него труповете, които са видели очевидците и военните са резултат от объркани спомени, медийно влияние и изгорели човешки кукли от проекта „Високо спускане“, който се е провеждал по това време.
Roswell 1947 Alien Footage!

Четвърта конспирация: НАСА и кацането на човек на луната
Друга известна конспиративна теория е, че НАСА никога не са кацали на луната и са фалшифицирали това приземяване, а най-вероятно и всички останали. Според тези твърдения – НАСА заедно с американското правителство са подправили и унищожили част от доказателствата, а друга са изфабрикували.

Записи от разговори, снимки, видео материали и проби от Луната са част от нещата, които са били манипулирани. Аргументите в защита на тезата, че човешки крак не е стъпвал на земният спътник се базират на снимката, която показва как астронавта Бъз Олдрим забива американският флаг и той леко се вее, а това е невъзможно в открития космос.

Други доказателства са: липсата на звезди, позицията на сенките, които би трябвало да са успоредни, но те не са, което предполага наличието на много източници на светлина. Камъните донесени оттам също са поставени под съмнение.
Всяко едно от тези доказателства е разглеждано нашироко в Интернет.
Neil Armstrong One Small Step

Пета конспирация: Смъртта на принцеса Диана
Въпреки официалният доклад, в който пише, че смъртта на принцеса Диана е инцидент и не са замесени нито британските секретни служби, нито някоя терористична организация, спекулациите продължават.

Основната теория е, че предполагаемата бременност на принцесата от Доди ал Файед е заплаха за монархията, следователно и за Великобритания. Бил е измислен план, в който британски агенти каращи бял Fiat Uno е трябвало да заслепят колата на двойката, които през това време са били преследвани от папараци.
След това кръвта на шофьора Хенри Пол е подменена с тази на човек изпил много алкохол. Единственият проблем с тази теория е, че няма никакви доказателства.

Шеста конспирация: Семейството на Исус
Една конспирация, която докара милиони на нейните създатели под формата на доходи от книги и филми. Според нея Исус Христос се е оженил за Мария Магдалена и имал деца от нея, които по-късно имигрирали в южна Франция. Там те уж се омешали с местните аристократични родове. Така уж се получила династията на Меровингите, която управлявала Франция в продължение на три века.

Седма конспирация: Елвис Пресли фалшифицира смъртта си
Една от най-известните мистерии в музикалния бизнес е тази, че Кралят на рока не е умрял през 1977 г. Според негови фенове той се е скрил по редица причини. Основният аргумент, който се ползва в защита на тази теория е, че на гроба на Елвис средното му име е изписано като „Аарон“, докато всъщност е „Арон“.

Поддържащите тази теория предполагат, че това не е истинският гроб на Краля, а този на мъртвороденият му брат Джеси Гарон Пресли. За това и името е изписано по този начин или от Елвис, или от неговите родители.

Различни американски таблоиди са писали за живота на краля на рокендрола след смъртта му. В един от тях се разказва, как той е счупил крак в средата през 80-те, а друг обявява, че истинската му смърт е била в края на XX в.

Осма конспирация: Вирусът ХИВ е създаден в лаборатория
Според теорията на доктор Уилям Кембъл Дъглас, ХИВ е бил създаден в през 1974 г. от Световната Здравна Организация. Eдинствената му цел е да убива. Успешен експеримент след появата му, проведен в Африка бил е доказателство за това.

Според други теории, ХИВ е създаден от ЦРУ, или от КГБ, за да се намали глобалното население.

Девета конспирация: Глобалното затопляне е лъжа
Много хора се съмняват в истинността на глобалното затопляне. Според тях това е конспирация целяща да накара хората да плащат по-високи данъци, да определя начина им на живот, но най-вече да създаде предпоставката за едно по-авторитарно управление от страна на правителствата.

Доказателството на скептиците е, че е отчетен спад в температурите спрямо миналата година и има намалено покачване на градусите от 1998 г. насам.

Десета конспирация: Пол Макартни е мъртъв
Другата най-известна конспирация в музикалният бизнес е смъртта на Пол Макартни през 1966. Според теориите, бийтълсът е бил заменен с двойник, който приличал и пеел като него.

Много от феновете намират различни доказателства в творчеството на Бийтълс. Песни пуснати наобратно, части от текстове и корици на албуми са сред най-често срещаните аргументи в защита на теорията.

Според някои от тях обложката на последния студиен албум на групата – „Abbey Road“ е символ на погребение. Джон Ленън облечен в бял костюм приличал на свещеник, Ринго на гробар, а Джордж Харисън на общ работник на гробища. Пол бил единственият бос и различаващ се от другите на тази снимка.

Традиция на Острова повелява хората да се погребват боси, откъдето идва и съмнението за смъртта на легендарния басист.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s